top of page

Loslaten en wat is er nog meer nodig?


We horen en lezen het overal. Joh, dat moet je loslaten. Zelfs Elsa uit de film Frozen zingt er over. Let it go! Let it go! Maar wat moet je dan loslaten? En is alles dan weer oke?

Over het algemeen komen we tot de conclusie dat we “iets” willen of moeten loslaten als er zich iets in ons leven voordoet waardoor we ons niet meer lekker in ons vel voelen zitten. Als we dingen opmerken die ons tegenhouden of als we angsten, onrust en onzekerheid ervaren, ons somber voelen of misschien zelfs in een burn-out zitten, vul zelf maar in waar je last van hebt. Kortom als we “vastzitten”. Vast in een modderpoel. Het kost veel moeite om in beweging te komen. Dan willen we gaan loslaten. Maar wat moeten we dan loslaten? Daar helpt de Body Mind Release Methode op een vrij simpele manier heel effectief mee.


Het is zaak om onze Ballast te gaan loslaten. Maar wat is nu precies die ballast, wat doet het met ons en hoe komen we er aan?

Ballast zijn beperkende gevoelens en overtuigingen.

Angsten, wat weer een bundeling is van al deze beperkende gevoelens en overtuigingen.

En levensprogramma’s die weer ontstaan als de overtuigingen maar vaak genoeg herhaalt worden. Daarnaast zijn het ook nog illusies.


Deze ballast zit in ons zogenoemde rugzakje. Ballast bepaald hoe we ons voelen, wat we denken, hoe we handelen en reageren. Of iets wel of niet lukt in ons leven. De mate van stress en spanning die wij ervaren. Welke ziektes zich zouden kunnen manifesteren. De mate waarin we ons afhankelijk voelen van anderen. Welke keuzes we maken en datgene wat wij zien er ervaren in ons leven.


Onze ballast kleurt de bril waarmee je naar jezelf,

een ander en het leven kijkt.


De meeste ballast komt voort uit negatieve of traumatische ervaringen uit het verleden. Als er zoiets gebeurt kun je dat als energie voelen in je lichaam. Jouw spieren verkrampen, ja hart kan sneller gaan kloppen of adem stokt of versnelt. Dit zijn de gevoelens. Vervolgens trek je hier een persoonlijke conclusie uit dat wordt opgeslagen als een overtuiging. Zoals; ik ben niet goed genoeg, ik ben boos, ik voel met afgewezen, ik ben te dik, ik heb gefaald, ik vertrouw nooit meer iemand, enzovoort.

Daarnaast kunnen we nog ballast opdoen als gevolg van het meebeleven van trauma’s van andere. Dit kan door een verhaal dat iemand je verteld, maar ook wat je op TV ziet op social media leest of op een ander manier tot je komt.

Als laatste kun je nog ballast overnemen van anderen. We nemen het dan “copy & paste” over vanuit onze omgeving. Dit doen we vooral in de eerste 7 levensjaren. Ons onderbewuste is in deze periode meer ontvankelijk voor het overnemen van gevoelens, overtuigingen en levensprogramma’s van de mensen die voor ons zorgen en betrokken zijn in ons leven. Dat kunnen dus naast de ouders / verzorgers ook opa’s en oma’s, overige familie maar ook onderwijzers en sportbegeleiders zijn.


Oke, met Body Mind Release gaan we deze ballast loslaten op een vrij eenvoudige manier.

Zijn we er dan? En blijf je dan ook uit de metaforische modderpoel?

Nee! Daar is meer voor nodig.

Wanneer we namelijk ballast opdoen, gaan er ook positieve gevoelens verloren. Daar waar iets wordt toegevoegd, moet iets anders plaats maken. Vergelijk jezelf maar eens met een luchtballon. Je vliegt hoog in de lucht geleid door de wind van het leven. De lucht in de ballon staan voor jouw positieve gevoelens. Het mandje vormt het bekende rugzakje waarin je jouw ballast in bewaard. Elke keer wanneer je iets meemaakt direct of indirect, komt er ballast in jouw mandje bij, die al halfgevuld is met de ballast die je copy & past hebt overgenomen. Maar er gebeurt meer, tegelijkertijd verliest de ballon aan lucht, lees positieve gevoelens. Je begrijpt dat de luchtballon door het zwaarder worden van het mandje en de lucht die de ballon verliest geleidelijk aan gaat zakken en eenmaal op de grond in de modder terecht komt.

Met alleen het legen van het mandje zal je de ballon niet opnieuw de lucht in krijgen. Ook de ballon zal weer moeten worden gevuld met lucht.

Dus positieve gevoelens en overtuigingen zullen moeten worden teruggehaald en aangevuld. En met dit laatste onderscheid de Body Mind Release methoden zich met andere methodes. Het is niet alleen loslaten van datgene wat ons tegenhoud en ons in de modder doet belanden. Maar ook terug halen wat er voor zorgt dat we ook daadwerkelijk uit de modder blijven.


Ben jij klaar met jouw ballast en wil je ook je positieve gevoelens weer terughalen? De Mind Release methode gaat je daarbij helpen op een vrij simpele en effectieve manier. Wil je hier meer over weten bel dan voor een gratis kennismakingsgesprek of maak een afspraak om je ballast in kaart te brengen en hoe we dat met Body Mind Release kunnen gaan loslaten en positieve gevoelens terug kunnen halen.


Volgende keer een blog over hoe “Onwil, Onvermogen en Innerlijk verbod” ons in de weg kunnen zitten en hoe we dat aanpakken met Body Mind Release.Comments


bottom of page